2014 kommer til Den Gamle By
Ny gade i Den Gamle By skal give unge mod på en tidsrejse
Af: Ditte Storbjerg

Nu skal 2014 ind i Den Gamle By. Fotokilde: flickr.com
En 7-eleven, det nyeste modetøj, og kort tid derfra lokker en pizzabar.
Det vil for mange minde om en gade i storbyen, men det vil om få år blive en del af Den Gamle By.
Om 5-10 år håber man på, at man i Den Gamle By i Århus kan opleve 2014, hvis det går godt naturligvis.
Den store interesse for den nyeste bydel
om 1974 har fået Den Gamle By til at overveje, om man skulle have en ny gade om noget kendt om nogle år; nemlig ”2014”.
Tidsbro giver mod
Den nye gade skal fungere som en tidsbro. Tidsbroen skal give folk mod på at rejse tilbage i tiden, give dem mod på at interessere sig for et stykke af Danmarkshistorien.
Om nogle år vil 2014 ikke være langt fra, det man er vant til. Det kan være en fordel mener nogle arbejdere i Den Gamle By. Når man ser noget velkendt, og det vækker minder, får man lyst til stille, skridt for skridt at træde længere tilbage i tiden. Den nye gade skal give folk mod på at springe så langt tilbage i tiden, som det er muligt i Den Gamle By.
Homopar og singlemødre
Der bor homoseksuelle par med doner børn og singlekvinder med deres børn overfor i dagens Danmark.
Den Gamle By ønsker, at man skal kunne komme og se folks personlige historie, få et indblik i familielivet i dag. Man skal ikke kun kunne komme og se materielle ting fra dette år.
Det er ikke ønsket, at de vil vise de gennemsnitlige og traditionelle familier. Det har de gjort i den seneste bydel fra 1974. Ønsket er i stedet at vise de utraditionelle familier, som præger dette årstal meget. De utraditionelle familier, som har taget mod til sig og fx sprunget ud som lesbiske par. Oven i at man nu også kan blive gift som et homopar, har nogle samlet mod til at gøre flere uventede ting; som at få doner børn.
Man vil kunne besøge fem forskellige butikker, tre forskellige lejligheder, og gå en tur ned ad en typisk gade i en by fra 2014.
De tre lejligheder skal fortælle en historie hver. En moderne familie bestående af et lesbisk par med børn. En enlig ældre herre og en singlekvinde uden børn. Det skal vise en måde at bo på, der er helt særlig for tiden, hvor der i 1974-bydelen fx er et kollektiv, hvilket var helt særligt for 70erne.
Indsamlinger fra 2014
Den Gamle By er allerede gået i gang med at finde ting til den nye gade. De mener nemlig, at det om få år vil være svært, at få fat i de ting man bruger i hjemmet i dag. Det kendetegnes nemlig for denne tid, at man ikke, som for nogle årtier tilbage, køber møblerne for at beholde dem hele livet. Så det der er moderne i dag vil om kort tid ikke kunne skaffes mere, mener nogle.
De har sat en indsamling i gang, både med materielle ting, der kendetegner 2014, men også billeder af et almindeligt hjem eller andre ting der kan kendetegne vores årti.
Hotpants og hønsestrik
Den 13. september 2014 åbnede Den Gamle By en helt ny bydel om 1974. Den nye bydel viser de gennemsnitlige hjem og de former at leve på, der var særlig for året.
Bydelen fortæller om modet og styrken, man havde i 70erne til at stille sig op mod de store klasser.
Den fortæller blandt andet om hvordan man gennem striktrøjer og andet tøj viste, hvad man kæmpede for eller mod. Man brugte tøjet til at demonstrere, en kontorarbejder kunne gå på byggemarkedet og købe arbejdstøj, derved viste han, at han støttede op om arbejderne. Man købte også tøj i militærets overskudslager, igen for at vise solidaritet, at det var dem man støttede.